Депутати коментираха пред журналисти в парламента  третия мандат за съставяне

...
Депутати коментираха пред журналисти в парламента  третия мандат за съставяне
Коментари Харесай

Депутатите спорят зав третия мандат

Депутати разясниха пред публицисти в парламента  третия мандат за сформиране на държавно управление.  В понеделник кандидат-премиерът на " Продължаваме Промяната " Николай Денков върна на президента Румен Радев празна досието с втория мандат. Все още не е ясно на коя парламентарна мощ президентът ще връчи третия изследователски мандат. 

" Бихме сложили пет огромни национални задания, въз основата на които, в случай че в парламентарната зала се види, че има единодушие, бихме предложили кабинет, състав, който има потенциал да свърши тези неща за стеснен период, с стеснен предмет ", сподели съпредседателят на " Демократична България "   Христо   Иванов. " Представете си го като длъжностен кабинет, който не е излъчен от президента ", посочи депутатът. 

Третият мандат има тази логичност, това не е мандат, който е по политическата логичност,  в който политически обединения намират непосредственост, договарят се и образуват някакво болшинство дружно, уточни Иванов. Според него такова болшинство в този парламент при първите два мандата се е оказало, че е невероятно. 

" Технически кабинет значи кабинет, който има доста тясно дефинирана задача за избран период, който ще бъде година и няколко месеца ", сподели още Иванов. Според него министрите би трябвало да са с подобен профил, който да не прави кабинета пленник на политическото опълчване и да могат да носят отговорност. 

" Ние сме в положение на плаващи болшинства ", установи Иванов и сподели, че в случай че може да избира, би бил срещу тях, само че това е волята на гласоподавателите. По думите му сме произвели фрагментиран парламент. Той отхвърли да са водени диалози с президента. 

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС  коментира предлагането на Христо Иванов: " Пак е същото, което предложихме ние с първия мандат  - ясни цели и държавно управление, което е равно отдалечено от всички, дали ще се назова експертно или техническо, тези формули значително се припокриват. "

Митов прикани,  на която и политическа мощ бъде даден третият мандат, тя да подходи съществено. 

" Хубаво е в последна сметка да стартираме да работим по разпоредбите на парламентарната демокрация- такива, каквито ги познаваме, и механизмите, през които се поемат съществени задължения, а точно лидерски диалози за уточняване на целите ", разяснява Митов. Според него е обикновено парламентарните групи да застанат зад написаните задължения, в реда на нещата е към този момент демокрацията да стартира да работи в режим на нормалност. Никой не приказва за обединения, аз не мисля, че обединения са вероятни, посочи Митов. 

" Нямаме концепция на кого ще бъде даден мандатът ", сподели Митов. " Ние призовахме Демократична България да погледнат обратно във времето и да си дадат сметка, че са взели участие в болшинство и в ръководство, в което има съществени нарушавания и подозрения за корупция ", добави депутатът и сподели, че няма да одобряват държавно управление, в което вземат участие съпредседателите на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков и Асен Василев.

Лидерът на " Възраждане "   Костадин Костадинов  сподели, че  в случай че " Възраждане " получи третия мандат, ще попитат другите обединения дали желаят да застанат зад тяхната стратегия.   " Ние си приказваме с всички тук в Народното събрание и те си приказват с нас ", разяснява Костадинов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР